Lydia van Ginkel bespreekt hoe verwachtingen over de Messias vaak niet stroken met de werkelijkheid. Ze stelt: ‘veel Joden hadden ook zo hun eigen verwachtingen van de Messias, hij zou komen en hen verlossen.’ Maar toen Jezus kwam, bleek hij anders te zijn dan men zich had voorgesteld.
Jezus beschreef zichzelf in de synagoge van Kafarnaüm. Lydia legt uit: ‘Hij leest een passage voor uit Jesaja’ die spreekt over ‘het aangename jaar van de Heer’. Jezus benadrukte dat hij kwam om ‘mijn armen het evangelie te verkondigen, de gebrokenen van hart te genezen, gevangenen loslating te prediken en blinden herstel van hun zicht’. Vervolgens verklaarde hij: ‘Ik ben het’. Jezus bevestigde zijn identiteit als Messias door wonderen te verrichten.
De wonderen die Jezus deed, hadden een diepe betekenis. Lydia stelt: ‘Jezus laat lammen weer lopen, doven weer horen, blinden weer zien’. Hij handelde niet alleen uit medelijden: ‘Hij zag elke vorm van moeite en ziekte als een teken van de macht van de Satan’. Jezus legde nadrukkelijk geen verband tussen lijden en persoonlijke zonde. Lydia benadrukt dat ‘de genezingen die de Here Jezus deed te maken hadden met zijn boodschap en met de komst van Gods koninkrijk’.
Jezus verrichtte verschillende soorten wonderen: ‘genezingswonderen, natuurwonderen en dodenopwekkingen’. Hij veranderde bijvoorbeeld water in wijn, vermenigvuldigde vijf broden en twee vissen om 5.000 mensen te voeden, en genas een jongen met een boze geest. Lydia verklaart dat deze wonderen Jezus’ boodschap illustreren: ‘Hij laat zien dat hij de beloofde Messias is, de Zoon van God, het Lam van God dat de zonde van de wereld wegneemt’.