Marcel Vroegop legt uit dat leraren altijd een centrale rol hebben gespeeld in de maatschappij, omdat ‘ze onderwijs geven, een voorbeeld zijn en kinderen klaar maken voor de toekomst’. Ook in Israël kende men een rijke onderwijstraditie. Hij stelt: ‘God beval al aan Mozes om kennis door te geven’ over onderwerpen als omgang met elkaar en het naleven van de wet. In Jezus’ tijd luisterde men naar rabbijnen voor onderwijs over de Bijbel en praktische levensvragen, zoals ‘over echtscheiding, belasting, en de oorzaken van het lijden’.
Jezus onderscheidt zich als leraar door zijn gebruik van beeldende en directe taal. Marcel vertelt: ‘Hij gebruikt beeldende taal om dingen uit te leggen’, zoals in de Bergrede, waar Jezus spreekt over ‘zout, licht, vogels en bloemen’. In het Johannesevangelie omschrijft Jezus zichzelf als ‘de goede herder, de ware wijnstok en het brood van het leven’. Hij kiest vaak krachtige woorden: ‘Niemand kan twee heren dienen; je kunt niet God dienen en geld’.
De kern van Jezus’ boodschap is: ‘De tijd is vervuld en het koninkrijk van God is nabij gekomen, bekeer u en geloof het evangelie’. Jezus benadrukt een geestelijk koninkrijk waarin mensen de ‘heerschappij van God aanvaarden over hun leven’. Dit betekent dat ‘ze een nieuw leven ontvangen en eeuwig leven’.
Veel mensen begrepen Jezus’ boodschap verkeerd. Ze verwachtten een Messias die hen van Romeinse onderdrukking zou bevrijden, maar Jezus focuste op ‘geestelijk behoud en de zaligheid van mensen’. Marcel: ‘Als je deel uitmaakt van Gods koninkrijk, leef je volgens Zijn normen en waarden, en vind je vreugde in Hem’.