Jezus gebruikt vaak gelijkenissen om zijn boodschap duidelijk te maken, legt André Meulmeester uit. ‘Waarom gebruikt Jezus gelijkenissen?’ ‘Ze helpen om ingewikkelde concepten te verduidelijken, zoals een schip op het strand dat een baken in zee is’. Aanvankelijk sprak Jezus ‘zonder diepzinnige taal in duidelijke verstaanbare woorden’. Maar na een confrontatie met de farizeeën, die hem beschuldigden van duivelswerk, ging Jezus meer in gelijkenissen spreken. Hij zei: ‘Daarom spreek ik tot hen in gelijkenissen, omdat zij niet zien, ook al zien ze, en niet horen, ook al horen ze’.
De gelijkenissen hebben verschillende doelen. André legt uit dat ze ‘de geheimen van het koninkrijk van God’ verduidelijken en in drie groepen kunnen worden verdeeld. De eerste groep gaat over de groei van het koninkrijk, zoals in de gelijkenis van het mosterdzaadje, dat ‘klein begint maar uitgroeit tot een grote boom’. De tweede groep beschrijft de relatie tussen God als koning en zijn onderdanen. ‘De koning is de barmhartige, liefdevolle God die mensen wil opnemen in zijn veilige bescherming’. De derde groep belicht de strijd tussen goed en kwaad, zoals de gelijkenis waarin de zoon van de koning wordt gedood door slechte arbeiders, een verwijzing naar Jezus’ dood aan het kruis.
André benadrukt dat Jezus door deze gelijkenissen ‘de geweldige liefde en bewogenheid van God’ toont, maar ook waarschuwt voor ‘de hardnekkigheid van vijandschap en ongeloof’. Jezus nodigt iedereen uit: ‘God nodigt je vandaag uit om thuis te komen, voor eeuwig veilig aan zijn Vaderhart’.