André Meulmeester vertelt dat ‘de christelijke kerk oude papieren heeft’ en al sinds de eerste eeuw volgelingen van Jezus bijeenbrengt. Maar vanaf het begin krijgt de kerk het ook zwaar te verduren. ‘De Joodse leiders willen niets weten van de opstanding van Jezus’ en maken het de christenen moeilijk. Hierdoor vluchten velen, wat tegelijkertijd leidt tot een snelle verspreiding van het evangelie.
‘De discipelen kunnen niet langer zwijgen’ en vertellen anderen over het nieuwe leven door Jezus Christus. Dagelijks komen ze samen om te bidden, te luisteren naar het onderwijs van de apostelen, en hun bezittingen te delen zodat niemand tekortkomt. Het was alles behalve een soepel begin. ‘De eerste kerk is ontstaan tegen de stroom in’.
Een van de grootste vijanden van de kerk is Saulus, een briljant geleerde die christenen vervolgt. Op weg naar Damascus verschijnt Jezus zelf aan hem en zegt: ‘Saulus, waarom vervolg je Mij?’ Saulus beseft dat hij Jezus zelf heeft vervolgd door Zijn volgelingen op te pakken. Dit breekt zijn hart, en hij wijdt zijn leven aan Jezus. Saulus, nu Paulus, wordt zelfs een sleutelfiguur in de verspreiding van het evangelie.
‘Overal waar het woord van Jezus werd gebracht kwamen mensen tot geloof’. Nieuwe kerken ontstonden, aangedreven door een diepe bewogenheid om de blijde boodschap te delen. Gemeenten zoals die in Antiochië stuurden zendelingen uit, waaronder Paulus en Barnabas. Paulus ondernam drie zendingsreizen en bracht het evangelie zelfs naar Europa.
‘Die beweging gaat nog steeds door’, benadrukt André. Ook vandaag leven velen zonder de woorden van Jezus. Hoe kun je zwijgen over ‘zoiets moois’? Het delen van de blijde boodschap blijft een opdracht voor alle volgelingen van Jezus.