Aanvankelijk was niemand geïnteresseerd in de rollen tot ze in handen kwamen van een archeoloog. Toen ontstond er grote opwinding. Men ging op onderzoek uit en in elf andere grotten in het Qumran-gebergte vond men fragmenten van ongeveer 400 rollen. Een volledige ‘Jesaja’-rol werd gevonden en verder fragmenten van alle oudtestamentische geschriften. De geschriften dateren uit de tweede en eerste eeuw voor Christus. Ze zijn geschreven door een Joodse sekte, de Essenen.

Het opvallende is dat de gevonden handschriften weinig verschil vertoonden met de reeds bestaande handschriften van de Bijbel.

Waarschijnlijk bang voor de dreiging van de Romeinen (66 en 132 na Chistus.) hebben ze hun kostbare geschriften verpakt en zo tot rustiger tijden in bewaring gesteld. We hebben door deze vondst een onschatbare bron in handen gekregen van de oudste bijbelhandschriften. Het opvallende is dat de gevonden handschriften weinig verschil vertoonden met de reeds bestaande handschriften van de Bijbel. Dat zegt iets over de nauwgezette wijze waarop de schrijvers in de loop van de eeuwen de Bijbel hebben overgeschreven maar bovenal over Gods zorg en bescherming over Zijn eigen woorden, vastgelegd in de Bijbel!

Wat is de Bijbel?

Spanning, avontuur, liefde en menselijke emoties, de Bijbel heeft alles in huis om haar tot een bestseller te maken. En dat is de Bijbel dan ook: het best verkochte boek aller tijden. Miljoenen mensen zijn gegrepen door de aantrekkingskracht van dit boek. Anderen beginnen die net te ontdekken. Maar het gaat niet alleen over mooie verhalen. In de Bijbel gaat het over de vragen van onze tijd. Vragen over de zin van ons bestaan, over de toekomst van onze wereld en over het leven na de dood. De Bijbel is de brief van God aan ons.

Het woord Bijbel komt van het Griekse woord ‘Ta biblia’. Hier komt ons woord ‘bibliotheek’ vandaan. De Bijbel is een goddelijke verzameling van boeken. De Bijbel is niet één boek, maar is een bibliotheek van 66 boeken, geschreven door ongeveer 40 verschillende auteurs. Daaronder zijn koningen zoals David en Salomo. Geleerden en artsen zoals Jesaja en Lukas. Theologen zoals Ezra en Paulus. Hoge staatslieden zoals Mozes, Daniël en Nehemia. Maar ook landbouwers en vissers zoals Amos en Petrus. Musici zoals Asaf. Profeten zoals Ezechiël en Joël, etc. De Bijbel is geschreven over een periode van 2000 jaar.

De indeling van de Bijbel

De Bijbel bestaat uit twee bundels: het Oude Testament en het Nieuwe Testament. Het Latijnse woord ‘testament’ wordt vertaald met ons woordje ‘verbond’ of ‘overeenkomst’. We kennen allemaal het woord ‘testament’. Bij de notaris laten wij een testament maken, waarin we zwart op wit zetten wat onze gedachten zijn. De Bijbel is een testament van God. Daarin laat God aan mensen zien en lezen wat Hij voor ons belangrijk vindt. De Bijbel is een boek van alle tijden. Geen boek kijkt verder terug in de geschiedenis. De Bijbel vertelt eenvoudig dat God er al was voordat de wereld bestond. De Bijbel beschrijft hoe God is, hoe Hij omgaat met mensen en hoe Hij ook vandaag een relatie met hen zoekt. En de Bijbel kijkt ver de toekomst in. In het Nieuwe Testament zijn 295 letterlijke citaten uit het Oude Testament geteld. Er zijn meer dan 600 toespelingen op het Oude Testament. Vandaar dat beide testamenten onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

De Bijbel bestaat uit twee delen: Oude Testament en Nieuwe Testament. Het is een verzameling van 66 boeken, geschreven door ongeveer 40 auteurs in een tijdsperiode van 2000 jaar.

Zodra we de Bijbel beginnen te lezen wordt al duidelijk dat het boek geschreven is in een andere wereld dan de onze. Een cultuur van duizenden jaren geleden. Toch zijn er in deze tijd miljoenen mensen die de Bijbel belangrijk vinden voor hun dagelijkse leven. De kleding, de gewoonten en de politiek zijn wel veranderd, maar diep van binnen zijn de mensen van vandaag niet anders dan toen. Gevoelens van liefde, haat, jaloezie, medelijden en hebzucht zijn nog precies hetzelfde. Ieder mens verlangt ernaar de zin van het leven te begrijpen. Iedereen is op zoek naar een antwoord op zijn diepste vragen en verlangens. Dat was in de tijd van de Bijbel niet anders dan nu.

De taal van de Bijbel

De Bijbel is geschreven in drie talen: het Hebreeuws, Aramees en Grieks. Het grootste deel van het Oude Testament is in het Hebreeuws geschreven. De taal van de nakomelingen van Abraham. Het Hebreeuwse alfabet heeft 22 letters. Maar geen klinkers. Later werd daar een systeem van stippen en streepjes voor bedacht. Het wordt gelezen van rechts naar links. Delen van het boek Daniël zijn geschreven in het Aramees. Deze taal is verwant met het Hebreeuws. Het was een officiële taal van het Perzische wereldrijk uit die tijd en werd gebruikt in de handel en de diplomatie. In de tijd van het Nieuwe Testament was het Aramees de volkstaal in Palestina en ook Jezus heeft deze taal gesproken. Het Nieuwe Testament werd geschreven in het ‘gewone’ Grieks, de taal van het volk dat overal gesproken werd in het oostelijke deel van het Romeinse rijk. De Bijbel, zoals wij die kennen, is dus een vertaling uit de grondtaal.

De bijbelschrijvers

De boeken in de Bijbel zijn vaak genoemd naar de schrijver ervan. De eerste vijf boeken van de Bijbel zijn ongeveer 1500 jaar voor Christus geschreven door Mozes. En daarmee bijna 1000 jaar eerder dan enig andere geschiedenis die wij bezitten. ‘Mozes schreef al de woorden van de HEERE op’ (Exodus 24:4a). Zoals we al zagen vormen de bijbelschrijvers een bont gezelschap. Koningen, hofbeambten, herders, vissers en een tentenmaker. Ondanks al die verschillende boeken is de Bijbel toch één geheel. Alle 66 bijbelboeken vormen een eenheid omdat hun schrijvers, allemaal op hun eigen manier, de woorden van God doorgeven en laten zien wat Gods plannen zijn met de wereld en met de mens die Hij heeft geschapen. Ze laten zien wie God is, hoe Hij omgaat met mensen en hoe Hij steeds op zoek is naar een hechte, persoonlijke relatie met iedereen. Boven dit alles wisten de bijbelschrijvers zich geleid door Gods Geest. Niet door hun eigen wil of gedachten. ‘Want de profetie werd voorheen niet voortgebracht door de wil van een mens, maar heilige mensen van God, door de Heilige Geest gedreven, hebben ze gesproken’ (2 Petrus 1:21). God ‘ademde’ met Zijn Geest Zijn woorden in de schrijvers.

De bijbelboeken laten zien wie God is, hoe Hij omgaat met mensen en hoe Hij steeds op zoek is naar een hechte, persoonlijke relatie met iedereen.

Toen de Heere Jezus op aarde was, hoorden Zijn volgelingen Zijn prediking. Zij konden niet alles onthouden, maar dankzij de werking van Gods Geest noteerden zij alles naar Gods wil. Dat was hen ook beloofd. ‘Maar de Trooster, de Heilige Geest, Die de Vader zenden zal in Mijn naam, Die zal u in alles onderwijzen en u in herinnering brengen alles wat Ik u gezegd heb’ (Johannes 14:26). Dikwijls gaf God zelf opdracht om dingen op te schrijven. ‘Toen zei de HEERE tegen Mozes: Schrijf dit ter gedachtenis in het boek’ (Exodus 17:14).

Jeremia had voor zijn schrijfwerk een secretaris in dienst: ‘Neem u een boekrol en schrijf daarop alle woorden die Ik tot u gesproken heb over Israël, over Juda en over alle volken, vanaf de dag dat Ik tot u gesproken heb, vanaf de dagen van Josia tot op deze dag. Toen riep Jeremia Baruch, de zoon van Neria. En Baruch schreef al de woorden op van de HEERE die kwamen uit de mond van Jeremia, die Hij tot hem gesproken had, op de boekrol’ (Jeremia 36:2,4). Eeuwen later sprak de Heere Jezus tot de apostel Johannes en zei: ‘Schrijf nu op wat u hebt gezien, en wat is, en wat hierna zal geschieden’ (Openbaring 1:19). Nu de profeten en andere schrijvers gestorven zijn, kan men door het lezen van de Bijbel op de hoogte raken en blijven van de goddelijke boodschap voor mensen.

Ook vandaag is het belangrijk om van de geïnspireerde inhoud van de Bijbel kennis te nemen. Iedereen kan van dit Woord kennis nemen. Zoals ook Maleachi, de laatste profeet van het Oude Testament zegt: ‘Er is een gedenkboek geschreven voor Zijn aangezicht, voor wie de HEERE vrezen en wie Zijn naam hoogachten’ (Maleachi 3:16). De Bijbel is het Woord van God, gericht aan mensen. Een boek voor mensen die op zoek zijn naar God en die Zijn boodschap willen horen.

Van klei tot boek

De bijbelboeken werden tot de vijftiende eeuw met de hand overgeschreven. Heel oude teksten zijn ons bekend geworden na opgravingen en archeologische vondsten. De Babyloniërs gebruikten kleitabletten (die werden al gebruikt in de tijd van het boek Genesis, het eerste bijbelboek) en de Egyptenaren maakten gebruik van papyrus. Ook werden belangrijke gegevens wel in steen gegrift. Later werd er perkament gebruikt (dierenhuiden). Van het origineel, dat altijd zeer zorgvuldig werd bewaard, werden kopieën gemaakt. Deze kopieën werden dan gebruikt voor het onderwijs aan het volk. Het kopiëren van de heilige geschriften stond onder zeer streng toezicht. Alle woorden, letters, lettergrepen en tekens werden nauwkeurig geteld en vergeleken! Er werden hoge eisen gesteld aan de persoon en het werk van de schrijver.

In de Middeleeuwen werd de tekst van de bijbelboeken verdeeld in hoofdstukken, perikopen (vaak voorzien van opschriften) en versnummers, om het vinden van de teksten te vergemakkelijken. Vaak was de Bijbel een verboden boek. Toch zijn er van geen ander oud boek zoveel handschriften bewaard gebleven. Duizenden! En ze komen nauwkeurig overeen met elkaar.

De Bijbel was het eerste boek dat op een drukpers gedrukt werd in 1455. De eerste
volledige Bijbel in het Nederlands verscheen in 1526. We leven nu in de tijd waarin de laatste volkeren op deze aarde bereikt worden met de Bijbel. De complete Bijbel is in ongeveer 265 levende talen verkrijgbaar. Het Nieuwe Testament is in ongeveer 630 talen gedrukt. Inmiddels is de Bijbel ook digitaal beschikbaar.

Het klopt wat er staat

Hoe meer ik onderzocht, hoe meer ik ontdekte, hoe meer het me begon te intrigeren.

Lee Strobel was een veel geprezen misdaadverslaggever van de Chicago Tribune. Zijn passie was de concurrentie voor te zijn in het openbaar maken van gedetailleerde informatie. Daarbij was zijn nauwkeurigheid en bronnenonderzoek legendarisch. Strobel was een man met een hart van steen. Een atheïst en cynicus die maar één liefde had: zijn werk! Door omstandigheden was zijn vrouw met andere christenen in contact gekomen en las nu de Bijbel. Lee kon niet ontkennen dat zijn vrouw ten goede was veranderd.

Na een periode van ‘dat gaat wel over’ besloot hij voor zichzelf de betrouwbaarheid van de Bijbel en het christelijk geloof te onderzoeken. Daarbij zou hij als journalist te werk gaan. Een zoektocht naar feiten, bewijzen en ooggetuigen. Hij bestudeerde boeken en hield interviews. ‘Hoe meer ik onderzocht, hoe meer ik ontdekte, hoe meer het me begon te intrigeren’, zegt Lee. ‘Ik ontdekte dat de hele Bijbel staat of valt met de vraag of Jezus Christus werkelijk de Zoon van God is, gestorven is en opgestaan is en daarom in staat is mensen het eeuwige leven te geven. Ik heb de waarschijnlijkheid berekend waarmee de profetieën uit het Oude Testament, over een tijdsperiode van zoveel eeuwen, zouden uitkomen in één Persoon, Jezus Christus. De gedachte dat dit toevallig zou zijn, is absurd. Hier kan alleen God zelf achter zitten. Wat ik ook onderzocht, het leverde meer en meer bewijzen op van het Bijbels getuigenis. Ik kwam na twee jaar tot de conclusie dat er meer geloof nodig is om atheïst te blijven dan om de waarheid van de Bijbel te accepteren en christen te worden.’

De woorden die in dit Boek staan zijn meer dan gedachten en bedenksels van mensen (2 Petrus 1:20-21 en 2 Timotheus 3:16). Ze zijn geïnspireerd door de Geest van God. Bijbelonderzoekers hebben vastgesteld dat 333 profetieën over Jezus Christus in het Oude Testament letterlijk in vervulling zijn gegaan. Alleen de alwetende God heeft dit kunnen voorzeggen! Als het verleden feilloos uitkwam, waarom zou dan de geprofeteerde toekomst niet waar zijn? In het Oude Testament staat meer dan 3800 keer de uitdrukking ‘de Heere sprak’ of ‘zo spreekt de Heere’. Wie de Bijbel gaat lezen ontdekt dat het klopt wat er staat!

De Bijbel is een betrouwbare bron omdat het de woorden zijn van een betrouwbare God.

Acht tips om de Bijbel te lezen

  1. Zoek een rustig moment van de dag om de Bijbel te lezen en reserveer dit moment.
  2. Probeer elke afleiding te voorkomen (muziek, radio, TV, praten, getik van de klok, etc.) Het is belangrijk om een rustige plaats te hebben waar je alleen kunt zijn met God (Markus 1:35).
  3. Wees bereid om te leren. Vraag God in gebed om inzicht in de Bijbel en leiding van Zijn Geest.
  4. Lees het Bijbelgedeelte minstens één keer door. Gebruik zo mogelijk verschillende vertalingen.
  5. Lees het gedeelte nog een keer en probeer te ontdekken wat het Bijbelgedeelte in die situatie voor betekenis had. Hierbij kan een bijbelstudieboekje of een verklaring goede dienst bewijzen.
  6. Probeer bij elk vers de les daaruit te halen voor jouw concrete situatie. Schrijf die gedachten op papier!
  7. Probeer voor jezelf concrete stappen vast te stellen om het geleerde in praktijk te brengen (Mattheüs 7:24). De Bijbel is niet bedoeld om meer kennis te krijgen, maar om je leven te veranderen.
  8. Besluit je bijbelstudie met gebed en vraag God om hulp bij het in praktijk brengen van het geleerde.

Tot slot

Talloze mensen zijn de Bijbel gaan lezen omdat ze ernaar verlangen God te ontmoeten. Als je dat doet zul je ontdekken dat God al veel eerder naar jouw op zoek was. God heeft alles in het werk gesteld om de afstand tussen Hem en mensen te overbruggen. De Bijbel is een boek van troost, een boek van hoop, een boek van richtlijnen voor het menselijk leven en een boek met antwoorden. Wie heeft geen vragen? Vragen over de pijn, het onrecht en het leed in deze wereld? Is er uitzicht op een vredig en hoopvol leven? Heeft mijn leven perspectief en wat is het doel van mijn leven? Antwoorden daarop kunnen we in de Bijbel vinden. De Bijbel is een betrouwbare bron omdat het de woorden zijn van een betrouwbare God.

De uitleg van de Bijbel,
speciaal voor kinderen

Ga naar ontdek de bijbel voor kinderen
Ontdek de bijbel voor kinderen

Vragen over de Bijbel? Stel ze gerust!

We kunnen ons voorstellen dat er vragen bij je bovenkomen tijdens je ontdekkingstocht. Als wij je kunnen helpen dan doen we dat graag.

Laat een reactie, opmerking of vraag achter via ons contactformulier. Dan zullen we daar zo snel mogelijk op antwoorden.

Stel je vraag